VALUING DRINKING WATER TROUGH EDUCATIONAL AND ENVIRONMENTAL PRACTICES

CURITIBA-PR, BRAZIL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.69568/2237-5406.2019v2n3e3545

Keywords:

care with water, educational and environmental practices, appropriation of knowledge, Curitiba-PR, Brazil

Abstract

This article aims to give relevance to the educational, culture and environ- mental practices about drinking water at elementary school (Center for Integral Education Professor Lauro Esmanhoto), in Curitiba-PR, Brazil. It was put the focus attention on the interdisciplinary pedagogical insertion of habits of water consumption flavored with herbs and fruits and care for rivers, specifically the Barigui River (game and recipes). The meth- odological approach was in action research, in order to improve the understanding of practices. The teachers and students’ families reproduced the practices educational and environmental actions of care with the river and drinking water reaching the atelier main principles.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcia Rodrigues Zago, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR)

Professora da Rede Municipal de Ensino de Curitiba (RMEC).

Ana Veiga França, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR

PROFESSORA DA UTFPR

Ana Paula da Silva Rodrigues, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR)

Professora da Prefeitura Municipal de Piraquara.

Maclovia Correa Silva, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Professora titular da Universidade Tecnológica Federal do Paraná.

Eloy Fassi Casagrande Junior, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Professor da Universidade Tecnológica Federal do Paraná.

References

ALBAGLI, Sarita. Território e Territorialidades. (2004). In: Lages, Vinícius; Braga, Christi- ano; y Morelli, Gustavo (orgs.). Território em Movimento: cultura e identidade como es- tratégia de inserção competitiva. Rio de Janeiro: Relume Dumará / Brasília, DF: SEBRAE,

p. 23-69.

AMPLIADO USO DE ÓLEO DE COZINHA COMO MATÉRIA-PRIMA PARA O BIODI-

ESEL. Programa cuidar. 2015. Disponível em: <http://www.brasil.gov.br/meio-ambi- ente/2015/01/ampliado-uso-de-oleo-de-cozinha-como-materia-prima-para-o-biodiesel>. Acesso em: 24 out. 2018.

ASSUNTA B. Maria; SOUZA G. Luciara; ARRUDA TEO, Carla; Rosane Paz; POZZAG- NOL, Marcia. 2016. Condiciones socioeconómicas e higiénico-sanitarias como dimensio- nes de la seguridad alimentaria y nutricional. Revista chilena de nutrición, 43(1): 62-67. Disponível em: <https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717- 75182016000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=es>. Acesso em: 30 out. 2018.

BACCI, Denise de La Corte; PATACA, Ermelinda Moutinho. 2008. Disponível em:

<http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103- 40142008000200014&lng=pt&tlng=ptEducação para a água. Estudos Avançados, 22 (63): 211-226>. Acesso em: 30 out. 2018.

BRASIL. Lei n. 12.305, de 2 de agosto de 2010. Dispõe sobre a Política Nacional de Resíduos Sólidos. 2010. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007- 2010/2010/lei/l12305.htm>. Acesso em: 30 out. 2018.

COLLARES, Daniela. Biodiesel de óleo de fritura é tema do Conexão Ciência. 2014. Disponível em:< https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/2307893/biodiesel- de-oleo-de-fritura-e-tema-do-conexao-ciencia>. Acesso em: 24 out. 2018.

CURITIBA. Diretrizes Curriculares para a Educação Municipal de Curitiba: Ensino Fundamental, v. 1.

FEDERMAN, David Korenfeld (coord.).Cultura del Agua. Hacia um uso eficiente del recurso vital. Coleción Mayor. Estado de México: Patrimonio de un Pueblo, 2009.

Iglesias Rosado, C., Villarino Marín, A. L., Martínez, J. A., Cabrerizo, L., Gargallo, M., Lorenzo, H., Quiles, J., Planas, M., Polanco, I., Romero de Ávila, D., Russolillo, J., Farré, R., Moreno Villares, J. M., Riobó, P., & Salas-Salvadó, J.. (2011). Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutrición Hospi- talaria, 26(1): 27-36. Recuperado en 09 de febrero de 2018, de http://scielo.is- ciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003&lng=es&tlng=es.

MAIS ARMAZÉNS DA FAMÍLIA TÊM POSTOS DE COLETA DE ÓLEO DE COZINHA

USADO. 2017. Disponível em:< http://www.curitiba.pr.gov.br/noticias/mais-armazens-da- familia-tem-postos-de-coleta-de-oleo-de-cozinha-usado/42966>. Acesso em: 26 out. 2018.

ONO, Maristela Mitsuko. Relatório Técnico de Pós-doutorado Empresarial. Processo 3000145/2011-0 / CNPq - Brasil. Curitiba: CNPq, 2012.

PETROBRAS BIOCOMBUSTÍVEL PRODUZIRÁ MAIS BIODIESEL A PARTIR DE ÓLEO

DE COZINHA USADO. 2014. Disponível em:< https://www.embrapa.br/busca-de-noti- cias/-/noticia/2307893/biodiesel-de-oleo-de-fritura-e-tema-do-conexao-ciencia>. Acesso em: 24 out. 2018.

RABELO, Renata Aparecida; FERREIRA, Osmar Mendes. . Acesso em: 1 nov. 2018.

RIBEIRO, Helena; JAIME, Patrícia Constante; VENTURA, Deisy. (2017). Alimentação e sustentabilidade. Estudos Avançados, 31, (89): 185-198. Disponível em: https://dx.doi.org/10.1590/s0103-40142017.31890016.

RIVERA, Juan A.; MUÑOZ-HERNÁNDEZ, Onofre; ROSAS-PERALTA, Martín; AGUI-

LAR-SALINAS, Carlos A.; POPKIN, Barry M.; WILLETT, Walter C. (2008). Consumo de

bebidas para una vida saludable: recomendaciones para la población mexi- cana. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 65(3): 208-237. Disponível em: < http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665- 11462008000300007&lng=es&tlng=es>. Acesso em: 5 nov. 2018.

SANEPAR LANÇA CAMPANHA "TRATE BEM A REDE" NO PARANÁ. 2017. Disponível em:< https://catve.com/noticia/6/187091/sanepar-lanca-campanha-trate-bem-a-rede-no- parana>. Acesso em: 26 out. 2018.

SANTOS, Vanessa Sardinha dos. Importância da água para o corpo humano. 2018. Brasil Escola. Disponível em: <http://brasilescola.uol.com.br/biologia/importancia-agua- para-corpo-humano.htm. Acesso em: 5 nov. 2018.

WATTIAUX, Michel A. (2018). Composición y analisis de alimentos. Disponivel em:

<https://pt.slideshare.net/MerilynJoJorquera/2-composicion-y-analisis-de-alimentos>. Acesso em: 5 nov. 2018.

Published

31/12/2019

How to Cite

Zago, M. R., França, A. V., Rodrigues, A. P. da S., Silva, M. C., & Casagrande Junior, E. F. (2019). VALUING DRINKING WATER TROUGH EDUCATIONAL AND ENVIRONMENTAL PRACTICES: CURITIBA-PR, BRAZIL. Revista Práxis Pedagógica, 2(3), 51–71. https://doi.org/10.69568/2237-5406.2019v2n3e3545