A STUDY OF THE HOTEL INFRASTRUCTURE IN THE CENTRAL PART OF THE CITY OF TEFÉ/AM

Authors

  • Delzilene da Costa Anaquiri Universidade do Estado do Amazonas
  • Jubrael Mesquita da Silva Universidade do Estado do Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.36026/rpgeo.v11i3.8172

Keywords:

Tefé; Infraestrutura; Hotelaria;

Abstract

ABSTRACT

The study proposes to investigate the infrastructure of hotels in the city of Tefé/Am, with the main objective of analyzing the hotel infrastructure of the central part of the city of Tefé, aiming at the tourist demand. Evidencing the specific objectives of identifying and mapping the regularized hotels that make up the hotel network of the central part of Tefé; to understand the dynamics of the hotel chain of Tefé, as important aspects for tourism. The research starts from a methodology of quantitative and qualitative analysis, with bibliographic review, field research, with application of questionnaire to demonstrate the mapping and account for the results. Based on the methodological aspects, of bibliographic research of the results, of the article of the Author (ALMEIDA; 2009) "Matrix of Evaluation of Tourist Potential of Receiving Localities", which translates the hierarchical levels of those of the Brazilian Tourism Company – EMBRATUR.Thus describe the results of the dynamics of the hotel infrastructure of Tefé. We will try to highlight the category "space" and the concepts of Tourism, Tourist Space, Hospitality and Tourist as a theoretical vision. The analysis made in the research of the infrastructure, had relevant and significant result, because it presents a very significant amount of hotels in the central area, personalized services, the value of the daily on average is R $ 70.00 to R$300,00 depending on the hotel chosen, the different audiences that seek the services: example (merchants, farmers, entrepreneurs, workers and companies). Finally, the analysis of the study of the hotel infrastructure of the central area of Tefé / Am, brought the reflection, very significant, because they contribute to the economy of the city and the services offered to tourists in particular.

KEYWORDS: Tefé; Infrastructure; Hotel.

Author Biographies

  • Delzilene da Costa Anaquiri, Universidade do Estado do Amazonas

     Graduada em Geografia pela Universidade do Estado do Amazonas (2013), tenho pós graduação em geografia. Graduação em TEOLOGIA PASTORAL pela Universidade Católica de Brasília (2012).

  • Jubrael Mesquita da Silva, Universidade do Estado do Amazonas

    Graduado em Geografia pela Universidade Federal do Amazonas (2002). Mestre em Geografia Humana atuando na linha de Desenvolvimento Regional e Urbano pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC (2009). É Professor Assistente da Universidade do Estado do Amazonas atuando no Centro de Estudos Superiores de Tefé - CEST/UEA. Atualmente é Coordenador do Curso, participante do Núcleo de Estudos Geográfico do Médio Solimões - NEGEM, e membro do Laboratório de Geografia do Trabalho e Dinâmicas Territoriais na Amazônia - LAGETTAM, desenvolvendo estudos e pesquisas sobre a urbanização das cidades amazônicas, bem como sua economia, cultura e memória, pautados no desenvolvimento social e sustentável dos povos da Amazônia Ocidental

References

ALMEIDA, M. V. de. Matriz de avaliação do potencial turístico de localidades receptoras. Revista Turismo em Análise, [S. l.], v. 20, n. 3, p. 541-561, 2009. DOI: 10.11606/issn.1984-4867.v20i3p541-561. Disponível em: https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14200.

BOULLÓN, Roberto C. Planejamento do espaço turístico. São Paulo - Edusc, 2002.

CANDIDO, I; VIERIA, E.V. Gestão de Hotéis: Técnicas, Operações e Serviços. Caxias do Sul: EDUCS, 2003

DA CRUZ DE, Scheine Neis Alves et al. Sistema brasileiro de classificação dos meios de hospedagem (SBClass) na perspectiva dos hóspedes. Navus-Revista de Gestão e Tecnologia, v. 6, n. 5, p. 93-114, 2016.

DA SILVA, Carlos Henrique Costa. O turismo e a produção do espaço: perfil geográfico de uma prática socioespacial. Geografia Ensino & Pesquisa, p. 47-62, vol. 16, n. 2, maio/ ago. 2012.

DE OLIVEIRA MORAES, André. SCHOR, Tatiana. MERCADOS, TABERNAS E FEIRAS: Custo de Vida nas Cidades na Calha do Rio Solimões. Mercator - volume 9, número 19, 2010: mai./ago. DOI: 10.4215/RM2010.0919.0008

DE SOUZA, Silvana do Rocio; BAHL, Miguel; KUSHANO, Elizabete Sayuri. O espaço do turismo: produção, apropriação e transformação do espaço social. Revista Hospitalidade, n. 2, 2013.

EMPRESA BRASILEIRA DE TURISMO/Metodologia do inventário da oferta turística. Rio de Janeiro. 1984 https://www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/am/tefe.html data de acesso 27/08/2023 as 12:34hs.

MEIRA; Jessica Vieira de Souza; A Qualidade do Serviços nas Hotelaria Brasileira: Uma Avalição das Redes Hoteleiras Sob a Ótica de Seus Gestores/Programa de Mestrado Acadêmico em Turismo e Hotelaria / Balneário Camburiú- SC, 2012.

MOREIRA, Ruy, Pensar e Ser em Geografia: ensaio de história, epistemológica e ontologia do espaço geográfico/ Ruy Moreira. -2 ed.- São Paulo: contexto 2011.

Organização Mundial do Turismo – www.wto.org. Acesso dia 27/08/2023 as 12: 45hs

SANTOS, M. Por uma geografia nova: da crítica da geografia a uma geografia crítica. 4. ed. São Paulo: Hucitec , 1996.

Sistema Brasileiro de Classificação de Meios de Hospedagem (SBClass) - Cartilha de Processo de Classificação. Coordenação e Execução Ministério de Turismo e Fundação Universa Impresso no Brasil - Printed in Brazil 2ª edição Distribuição gratuita. Ministério do Turismo Esplanada dos Ministérios, bloco U, 2º andar 70065-900 - Brasília - DF / 2010. Ministério do Turismo Todos os direitos reservados. www.turismo.gov.br acesso 21/09/2023

Published

04/10/2024

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

1-10 of 17

You may also start an advanced similarity search for this article.